Beitrag auf der HCI International 2018 in Las Vegas

13.08.2018

Der Lehrstuhl für Psychologische Ergonomie war dieses Jahr auf der HCI International mit einem Beitrag vertreten.

Über 1.500 Teilnehmer aus 59 Staaten diskutierten und informierten sich in 14 Teilkonferenzen über die neuesten wissenschaftlich-technischen Erkenntnisse im Bereich der optimalen Konzeption, Gestaltung und Realisierung von User Interfaces. Daniel Reinhardt präsentierte das Paper „CHAI: Coding Heuristics for Assessing Intuitive Interaction“ im Rahmen der Teilkonferenz DUXU, welches beschreibt, inwiefern intuitive Benutzung durch Expertenbeobachtung bewertet werden kann. Unter den Teilnehmern der Konferenz waren auch Dr. Astrid Carolus und JProf. Dr. Carolin Wienrich vom Institut Mensch-Computer-Medien.

Abstract:

An important pragmatic aspect of user experience is intuitive interaction. Intuitive interaction is defined as the extent to which a product can be AQ1 used by subconsciously applying prior knowledge, resulting in an effective and satisfying interaction using a minimum of cognitive resources. Despite earlier attempts, it is far from clear how to measure intuitive use on the level of single interactions. This paper reports on the development of CHAI: coding heuristics for assessing intuitive interactions based on observational analysis. An empirical study investigated the validity of the coding scheme in relation to other measures of intuitive use on the task and system levels. The results demonstrate that intuitive interaction assessed with CHAI is significantly related to reduced mental effort and higher perceived subjective consequences of intuitive use. The implications of this finding and plans for future research are discussed.

Reinhardt, D., Kuge, J., & Hurtienne, J. (2018). CHAI: coding heuristics for assessing intuitive interaction. In International Conference of Design, User Experience, and Usability (pp. 528-545). Springer, Cham.